ENG
СРБ
НОВИ БРОЈАРХИВАМАРКЕТИНГ
Све теме Чар београдског погледа на свет Красота речног лавиринта Наших руку дела Уграђени у ову дивну земљу
Сва издања
Све теме
Све теме Дигитална и штампана издања

НАЈ ПРИЧЕ
НОВОГ ИЗДАЊА

Не видим светло у овом тунелу Више од игре

Не видим светло у овом тунелу

Храбро  преко Океана Искуства

Храбро преко Океана

Срце под капом Азбучник

Срце под капом

Азбучник

ШАЈКАЧА, ЈЕДАН ОД СИМБОЛА НАРОДСКЕ СРБИЈЕ

Срце под капом

Прави се од шајак-чоје, сличне сукну, домаће израде. Од XV до XIX века носили су је углавном шајкаши, ти речни ратници против Турака на Дунаву и Тиси. Доцније се раширила, постала својеврсно национално обележје, много више од обичне капе – облик пркоса и храбрости, облик нежности и ината. Не скида се ни пред ким на свету, само пред Господом Богом у цркви. Њена једина лоша особина је што се у миру и благостању брзо претвори у шешир и лако заборави на саму себе. Они који је и тада упорно носе со су ове земље
Из Архиве „Србије - Националне ревије“ Текст: Момо Капор (1937-2010) Фотографије: Жељко Синобад, Драган Боснић
РЕГИСТРУЈ СЕ
ПА НАРУЧИ
Ма колико био паметан и обавештен, странац који не зна порекло и суштину шајкаче никада неће разумети Србе. Шајкача је, наиме, много више од обичне капе; она је облик пркоса и храбрости, облик нежности и ината. Већ неколико векова она штити српске главе од природних непогода и ратних пораза, представља свету везу са прошлошћу, спону са животом.
Кад наиђу опасна и тешка времена, шајкаче поново уђу у моду.
Шешири, качкети и француске капе тада на извесно време потону у заборав.
Шајкача, која је у миру свакодневни и незаобилазни део народне ношње, једина је капа на свету која се у ратно доба преко ноћи претвара у обавезни део униформе. Због тога Срби, и у време мира, увек делују као да су помало у рату!
Каква је то капа најбоље сведочи то што се шајкача никоме не свету не скида, сем Господу Богу у цркви! С њом се једе и ради, а када се човеку приспава намакне се на лице да штити од досадних мува и прави вештачку ноћ.

КАПА КАО ОГЛЕДАЛО
Она потиче из XV века, кад су је носили шајкаши на својим чуновима на весла, оштрих гвоздених кљунова. Они су по Дунаву и Тиси ратовали против Турака све до XIX века, пресрећући њихове лађе. Мада шајак-чоја, домаће израде, слична сукну, потиче од турске речи, на руском чајка значи галеб, па шајкача представља, у ствари, стилизован облик ове најпоетичније птице.
Ниједна капа на свету није као шајкача у стању да већ на први поглед открије карактер и расположење онога ко је носи на глави! Натучена на обрве, шајкача је знак опреза и опасности, а открива и преку нарав свога власника. Накривљена на једно уво, одаје његово бећарско расположење, склоност пићу и лумповању, спремност да се препусти претераним осећањима, обести и дерту.
Сеци и крпи„Двоструки део шајкаче, онај са стране, зими се спусти и навуче преко ушију. Зато се тај део и зове уши. Шајкача се шије од истог материјала као и панталоне које се уз њу носе. Догађало се понекад да се панталоне исцепају на туру, јер је тај део највише хабан. Пошто ни код сиротиње није баш елегантно ићи поцепаног тура, онда су од ушију сечени комади и прављене закрпе за тур. Тако је и настала чувена изрека, коју данас многи не разумеју: ,Сеци уши, крпи дупе!’ Односи се на све послове који се од јада и чемера обављају.” (Драган Боснић)

Забаци ли је власник на потиљак, ето скривеног кабадахије или човека у недоумици, који се спрема да обави неки претежак посао.
Превелика шајкача, која пада на клемпаве уши, говори о небризи власника, који је дигао руке од себе, о мирењу са немаштином и наилазећом бедом.
Боже, каквих ли све шајкача нема у Србији! Изгужваних, ознојених, улепљених, избледелих од киша и ветрова, жеге и снега; нових новцијатих (које се носе на славама или из пркоса), дрчних и усправљених, што на главама стоје изазивачки, и оних скљоканих од туге и жалости, које покривају главу попут слетеле утучене птице, уморних, сивих крила...
У шајкачи се носе тек излежена јаја и обране крушке за госте из града.
Шајкачом се, кад нема ничег другог, захвата вода са извора.
Шајкачом се брише зној са чела на њиви.
За њу се затакне дуго очекивано писмо од сина из војске, да види читаво село. И позив за суд.

СТАРИЈА ОД ПОЛИТИКЕ
У ту капу са дуплим странама, које се зими спуштају преко ушију, лети се задене цвет или одложи добијена цигара (за после). У време рата, зна се, у шајкачи мора да стоје игла и смотак конца, ако случајно отпадне дугме са шињела.
Куда ће купљени лоз него у шајкачу?
Кад лумпујемо, за шајкачу затичемо крупне новчанице драгачевским трубачима!
И убацујемо у њу који динар просјаку пред црквом.
Шајкача је, иначе, најтрпељивија капа на кугли земаљској; она мирно подноси и друге капе, које јој раде о глави коју покрива. Ма какве јој значке качили – кокарде, мртвачке главе или петокраке, она је, ипак, најлепша када је без ознака.
То је због тога што је шајкача много старија од политике.
И мудрија. И дуговечнија. Трајнија.
Не слаже се уз грађанско одело и не иде добро уз наочаре.
Тужно ју је видети у излогу продавнице сувенира. Она је више за вашаре.
Пола века шајкача је стрпљиво подносила терор ушиљених „титовки”, чији је облик преузет из туђих армија и полиције.
Те капе су толико неприродне и тако ружно стоје на главама да их војници, чим им се за то укаже прилика, скидају с глава и задевају за опасач да им не кваре косу. Постојала је једна капа са три рога, ко зна одакле залутала, о којој постоји чак и песма:
Ја сам Анка партизанка
Носим капу са три рога,
И борим се против Бога!

За разлику од тих богохулних капа, шајкача не може да буде ништа друго – до православна.
Она се не скида чак ни пред краљем, с којим су српски сељаци одвајкада били на ти!
Једина лоша особина шајкаче јесте што се у миру и благостању брзо претвори у шешир и заборави лако на саму себе.
Они који је и тада упорно носе со су ове земље.
Све теме
Наших руку дела Пастирска

Наших руку дела

Љубав и друга открића Славне љубави

Љубав и друга открића

marketing

top stories

Срце под капом Азбучник

Срце под капом

SERBIA – Australian Review
Princip Pres Australia Pty Ltd, 5 Germain Crt, Keilor Downs, VIC 3038, Australia.
Phone: (+61) 0466 879 539, 0466 918 738.
E-mail: serbiarev@gmail.com
www.serbiarev.com